Grou en omgeving

GROU, parel aan het water.

Grou is een sfeervol pittoresk watersportdrop in het hart van Fryslân dichtbij de provinciehoofdstad Leeuwarden. Grou heeft ca. 6500 inwoners er hoort sinds kort bij de gemeente Leeuwarden, daarvoor was het de hoofdplaats van de zelfstandige gemeente Boarsterhim.

Het dorp Grou biedt een divers aanbod van winkels en bezienswaardigheden. Geografisch slechts 10 minuten van Leeuwarden, aan het Pikmeer en het Nationaal Park De Alde Feanen. De plaatsen Earnewâld, Sneek, Drachten of zelfs Leeuwarden zijn dan ook perfect over het water te bereiken.

Van vroeger naar nu

Vroeger lag Grou erg geïsoleerd aan een uitloper van het Pikmeer en is daar ook naar vernoemd. Het oorspronkelijk en oudste deel van het dorp ligt op een terp en is rond het jaar 1000, destijds verhoogd. Veel later rond 1842 kwam de eerste verharde weg en konden de mensen uit Grou over deze weg naar Jirnsum komen, een hele vooruitgang. Grou is vrijwel altijd verbonden geweest met watersport en transport over het water. De spoorlijn werd in 1868 aangelegd en betekende veel voor de bereikbaarheid van het dorp.

Bezienswaardigheden

Grou kent een verscheidenheid aan karakteristieke panden en historische plekken. De Sint Piterkerk met zijn 12e eeuws zadeldak, centraal in het oude gedeelte van het dorp, is daar wellicht het beste voorbeeld van. Maar ook het pand ‘De grietman’ waar De Burgemeester in is gevestigd en het eerdere raadhuis aan de stationsweg zijn rijksmonumenten en het bezichtigen waard.

Het door Gerrit Vlaskamp ontworpen Wilhelminapark is ook zeker het bezoeken waard. Het is een park met veel dieren en mooie vijverpartijen. Vlakbij het park staat het borstbeeld van dr. Eeltsje Halbertsma. Een bekend dichter, schrijver en dorpsdokter. Het Fries volkslied en het Grouster volkslied zijn vandaag de dag wellicht de bekendste liederen die hij heeft geschreven. Samen met zijn broers Joost (dominee) en Tsjalling(koopman) hebben ze bijzonder veel voor de Friese cultuur betekend en verzameld.

Sint Piter

Grou is een bijzonder dorp aan het water maar wat het wellicht uniek maakt is het feit dat men hier niet op 5 december Sinterklaas viert maar op 21 februari Sint Piter! Onderstaand filmpje geeft een indruk van het feest en haar geschiedenis.